Ekonomide Sürdürülebilirliğin Sağlanabilmesinde Bağımsız Denetimin Önemi: Entegre Raporlama

Author :  

Year-Number: 2022-32
Yayımlanma Tarihi: 2022-03-08 21:44:55.0
Language : Türkçe
Konu : Makro İktisat
Number of pages: 145-158
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Türkiye'deki kurumların hafızalarını, değerlerini kaybetmesinin maliyeti gittikçe artmaktadır. Bugünü ve geleceği olumsuz etkileyecek kötü tecrübelerin ortaya çıkardığı gerçek: Kurumsallaşma yolunda, haksız rekabetin, kayıt dışı faaliyetlerin önlenebilmesi konusunda düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğidir. Bunun için de başta kamu kurumlarında, bilhassa düzenleyici denetleyici kuruluşlarda kurumsallaşma felsefesinin oluşturulması gerekmektedir. Özellikle kişilere bağlı olmayan bir anlayışla, tecrübelerin geçmişten geleceğe aktarılacağı ve kurumsal hafızanın sürekliliğinin sağlanacağı kurum kültürü bilinci oluşturulmalıdır. Bunun da temelinin finansal bilgilerin oluşturulması ve denetim süreçlerinin kapsayıcı bir bakışla yapılacak olma koşullarının hazırlanması ve uygulanmaya aktarılmasından geçtiği unutulmamalıdır. Kurumsallaşma ilkelerinin merkeze alınabilmesinde; kayıt dışı, yasa dışı ekonomik faaliyetlerin ortadan kaldırılabilmesinde; piyasa aksaklıklarının giderilebilmesinde; piyasaların popülist hükümet müdahalelerinden kurtarılabilmesinde; kısacası toplumsal mükemmelliğe ulaşabilmede ve ekonomik anlamda israfın önlenebilmesinde yüksek kalitede finansal tabloların üretilmesi ve bunların bağımsız denetimden geçmesi gerekmektedir. Araştırma yöntemi olarak literatür incelemesi kullanılan çalışmada, Türkiye’deki kurumların, işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlamak için finansal bilgilerin oluşturulması ve denetim süreçlerinin nasıl olması gerektiği araştırıldı.

Keywords

Abstract

The cost of losing their memories and values of the institutions in Turkey is increasing day by day. The truth revealed by bad experiences that will negatively affect today and the future is: Regulations should be put into practice to prevent unfair competition and unregistered activities on the way to institutionalization. For this, it is necessary to establish an institutionalization philosophy in public institutions, especially in regulatory and supervisory institutions. Especially with an understanding that is not dependent on individuals a corporate culture awareness should be created, in which experiences will be transferred from the past to the future and the continuity of corporate memory will be ensured. It should not be forgotten that the basis of this is the creation of financial information and the preparation and implementation of the conditions for audit processes to be carried out with an inclusive view. To put the principles of institutionalization at the center; to eliminate unregistered, illegal economic activities; to eliminate market failures; to save markets from populist government interventions; In short, in order to achieve social excellence and to prevent economic waste, high quality financial statements must be produced and independently audited. In the study using literature review as a research method, it has been researched how the financial information and audit processes should be in order to ensure the sustainability of institutions and businesses in Turkey.

Keywords


  • Akdoğan, N. ve Sultanoğlu, B. (2017). TFRS uygulamasının iktisadi gelişmeye katkısı. Mu- hasebe ve Denetim Sempozyumu “İktisadi Gelişmede Muhasebe ve Denetimin Önemi” Bildiriler (41-74). KGK.

  • Aras, G. ve Sarıoğlu, G. U. (2015). Kurumsal raporlamada yeni dönem: Entegre raporlama. TÜSİAD.

  • Aras, G. (2021). Kurumsal raporlamada paradigma değişimi. Dünya Gazetesi, https://www.dunya.com/kose-yazisi/kurumsal-raporlamada-paradigmadegisimi/629928, (06.08.2021).

  • Bekçi, İ. ve Alkan, H. (2009). Finansal bilgi sisteminin hisse senetlerine yatırım kararları üzerine etkisi: İMKB’de bir uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(3), 1- 20

  • Bilgiç E. ve Erdoğan, M. (2020). Entegre düşünce bağlamında raporlama ve iç denetimin dönüşen rolü. TİDE AcademIA Research, 2(2), 151-214.

  • Can, A. V. (2017). Finansal krizlerde muhasebe ve denetimin rolü: Ülke örnekleri. Muhase- be ve Denetim Sempozyumu “İktisadi Gelişmede Muhasebe ve Denetimin Önemi” Bildiriler (85- 145). KGK.

  • Demir, Y. ve Coşkun, D. (2009). Finansal bilgi sisteminin işletmelerin yönetim fonksiyonu üzerine etkisi: Aydın ili örneği. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(2), s. 121.

  • European Comission (2019). “The European Green Deal”,

  • communication_en.pdf, (18.10.2021)

  • Kardeş Selimoğlu, S. ve Yeşilçelebi, G. (2019). Entegre raporlama ve bütünleşik güvence modeli: Türkiye’deki farkındalığın Delphi tekniği ile araştırılması. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 21 (3), 680-703.

  • Kaval H. (2008). Uluslararası finansal raporlama standartları (IFRS/IAS) uygulama örnek- leri ile muhasebe denetimi. Gazi Kitabevi.

  • Küçüksözen, C. ve Küçükkocaoğlu, G. (2004). Finansal bilgi manipülasyonu: İMKB şirketle- ri üzerine ampirik bir çalışma. 1st Annual International Accounting Conference.

  • Manavgat, Ç. (2017). Denetim yaptırmamanın hukuki sonuçları. Muhasebe ve Denetim Sempozyumu “İktisadi Gelişmede Muhasebe ve Denetimin Önemi” Bildiriler (499523). KGK.

  • Yaz, D. A. (2021). Düşünce tarihi ışığında muhasebe felsefesi. Timaş Yayınları.

  • Yünlü, M. (2017). Büyük ve orta boy işletmeler için finansal raporlama standartları ne ge- tiriyor. Muhasebe ve Denetim Sempozyumu “İktisadi Gelişmede Muhasebe ve Denetimin Önemi” Bildiriler (27-39). KGK.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics