ATAKÖY VE ŞİRİNEVLER MAHALLELERİNİN KENTSEL DONATI ELEMANLARININ KENT KİMLİĞİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author :  

Year-Number: 2019-23
Yayımlanma Tarihi: 2019-12-25 21:36:30.0
Language : Türkçe
Konu : Şehircilik
Number of pages: 255-281
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İnsan faktörünün etkisiyle ortaya çıkan ve zamanla gelişme sürecinde olan kentsel donatılar, sürekli değişim ve gelişim içinde olan kentlileşme sürecinde yerini almalı, bu mekanların gelecek nesillere taşınmasına özen gösterilmelidir. Kent içinde yer alan ve kent konforu-refahı için bulunması gerekli kentsel donatı elemanları tespit edilmelidir. Böylece kent yaşam kalitesi zenginleşirken insan, yeşil, yapı ilişkisi de kurulacaktır. İstanbul ilindeki Ataköy ve Şirinevler Mahallelerinin seçilme amacı, birbirine komşu aralarında yalnızca bir araç yolu geçen ve birbirlerine bir yaya köprüsü kadar yakın bu mahallelerin bu denli farklılıklar ortaya koyma sebeplerinden ötürüdür. Mahallede yaşayan kent sakinlerinin, eğitim, kültür ve ekonomik gelir farklılıkları akla gelen ilk sebeplerden olup, kent yaşamına ve kentsel donatı elemanlarına direkt olarak yansımıştır. Şirinevler Mahallesinin düzensiz, plansız yerleşimi ve gün geçtikçe artan aşırı nüfusu zaten az olan sosyal alanların ve kentsel donatı alanların daha da ihtiyacı karşılayamaz hale dönüşmektedir. Ataköy Mahallesi ise bu konuda belirli bir seviyeye ulaşmıştır.

Keywords

Abstract

Urban furniture, which has emerged under the influence of human factor and is in the process of development over time, should take its place in the process of urbanization, which is in constant change and development, and care must be taken to carry these spaces to future generations. Urban reinforcement elements in the city, which are necessary for urban comfort and welfare, should be identified. Thus, while the quality of life of the city is enriched, human-green-structure relations will be established. The purpose of selecting Ataköy and Şirinevler Neighborhoods is due to the reasons that these neighborhoods are so close to each other that only one vehicle passes between them and is as close to each other as a pedestrian bridge. The differences in education, culture and economic income of the residents of the neighborhood are the first reasons that come to mind and are directly reflected in the urban life and urban reinforcement elements. The irregular, unplanned settlement of the Şirinevler Neighborhood and the increasing population of the overly populated social areas and urban reinforcement areas are becoming even more incapable of meeting the needs. Ataköy Neighborhood has reached a certain level in this regard.

Keywords


  • Anonim. 1987. Meydan Laourosse, Cilt: 3. İstanbul.

  • Arslan, M. 1991. Kent ekolojisi açısından yeşil kuşak ve Ankara örneği. Peyzaj Mimarlığı Dergisi, Cilt: 91/2, Yıl: 21, Sayı: 30, Ankara.

  • Aykut, F. 1997. Dış mekân donatı elemanlarında ahşap malzeme kullanımı: Bartın belediye parkı örneği, Yüksek lisans tezi (basılmamış), Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Bartın.

  • Başal, M. 2002. Donatı elemanları, Basılmamış ders notları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü. Ankara.

  • Başal, M. 2007. Donatı elemanları, Basılmamış ders notları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü. Ankara. Bayraktar

  • Bimtaş, 2003. İstanbul metropoliten alan bütünü nüfus donatı dağılımının incelenmesi ve öneri donatılara ilişkin analitik etütler işi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama ve İmar Daire Başkanlığı Şehir Planlama Müdürlüğü. İstanbul.

  • Çetiner, A. 1991. Şehircilik çalışmalarında donatım ilkeleri. İstanbul Teknik Üniversitesi Baskı Atölyesi. İstanbul.

  • Çiftçi, Ç. 1999. Türkiye’de Büyükşehir statüsündeki bazı kentlerde sosyal donatım alanlarının durumu ve planlama ile ilişkileri. Doktora tezi (basılmamış). İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.

  • Güney, A., Ü. Erdem, B. Zafer ve ġ. Hepcan. 1996. Peyzaj Konstrüksiyonu (Donatı Elemanları). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 149, İzmir.

  • Gülgün, B. ve B. Türkyılmaz. 2001. Peyzaj Mimarlığında ve İnsan Yaşamında Ergonominin Yeri-Önemi ve Bornova Örneğinde Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi, 38 (2-3): 127-134, ISSN: 1038-8851, İzmir.

  • Keleş, R. 1993. Kentleşme Politikası, İmge Kitabevi, ISBN 975–533–053–4, Ankara.

  • Sakal, A. 2007. Ankara’da Kentsel Donatıların Peyzaj Planlama ve Tasarımı Açısından Analizi ve Değerlendirilmesi

  • Uzun, G. 1997 Peyzaj Konstrüksiyonu 1. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakülttesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 296, Adana.

  • Yurtdaş, A. 1994. İzmir Kenti Örneğinde Estetik ve Işlevsel Amaçlı Bazı Donatı Elemanları ve Bunlara İlişkin Uygulamaların Yeterlilikleri Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 63, İzmir.

  • Yücel, G.F., 2006. Ege Mimarlık Dergisi, Kamusal Açık Mekanlarda Donatı Elemanlarının Kullanımı Yayını, (4) 59.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics